desery 08.03.2022

Domowy sorbet

15 min
2 porcje
Domowy sorbet
0

Sorbet to lekkie lody owocowo-jagodowe, które nie zawierają śmietany, jajek ani innych składników. Trudno wymyślić zdrowszy i bardziej dietetyczny deser! Rozmrożony sorbet podaje się jako napój bezalkoholowy.

Składniki

  • jagody - 300 g
  • cytryna - 0.5 kawałki
  • woda - 50 ml
  • brązowy cukier (lub substytut do smaku) – 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść cukier w wodzie na małym ogniu i zagotuj.

Domowy sorbet: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zmiel jagody, polej sokiem z cytryny i pozostaw na kilka minut.

Domowy sorbet: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Przerwij blenderem.

Domowy sorbet: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj jagody z syropem i wyślij sorbet do zamrażarki.

Domowy sorbet: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy