
Do japońskich bułek z łososiem najlepiej używać grzybów shiitake. Mają zupełnie inny smak, który bardzo harmonijnie wpisuje się w tradycje kulinarne kuchni azjatyckiej. Więc radzę spróbować przynajmniej raz!
Składniki
- nori - 4 liścia
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1.5 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- łosoś - 150 g
- Shiitake - 100 g
- kawior rybny - 4 art.
- ogórki - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- majonez (japoński) – 4 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż we wrzącej wodzie do miękkości. Wymieszaj ocet, sól i cukier i dopraw do smaku.
Grzyby shiitake cienko pokrój i usmaż. Suszone najpierw moczyć w wodzie zgodnie z instrukcją.
Cienko pokrój ogórki i awokado i pozostaw rybę w paski.
Na arkuszach nori ułóż warstwę ryżu, pozostawiając jedną krawędź wolną.
Z przeciwnej krawędzi ułóż całe nadzienie. Dodaj trochę kawioru i japońskiego majonezu.
Zwinąć ciasne rolki matą i pokroić wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy