przekąski 22.01.2022

bułki z łososiem i grzybami

40 min
4 porcje
Bułki z łososiem i grzybami
Dorota, stock.adobe.com
0

Do japońskich bułek z łososiem najlepiej używać grzybów shiitake. Mają zupełnie inny smak, który bardzo harmonijnie wpisuje się w tradycje kulinarne kuchni azjatyckiej. Więc radzę spróbować przynajmniej raz!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj ryż we wrzącej wodzie do miękkości. Wymieszaj ocet, sól i cukier i dopraw do smaku.

Grzyby shiitake cienko pokrój i usmaż. Suszone najpierw moczyć w wodzie zgodnie z instrukcją.

Cienko pokrój ogórki i awokado i pozostaw rybę w paski.

Na arkuszach nori ułóż warstwę ryżu, pozostawiając jedną krawędź wolną.

Z przeciwnej krawędzi ułóż całe nadzienie. Dodaj trochę kawioru i japońskiego majonezu.

Zwinąć ciasne rolki matą i pokroić wilgotnym nożem.

Irina Kovaleva
Przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy