Kiedy Na zewnątrz jest ciepło i wcale nie chcesz stać przy kuchence, na ratunek przychodzi zimny barszcz. Możesz go ugotować na różne sposoby, ale dziś podzielę się przepisem na barszcz z kwasem chlebowym. Warzywa ugotować z wyprzedzeniem i pokroić w drobną kostkę.
Składniki
- Burak (gotowany) – 300 g
- ziemniaki (gotowane) – 3 kawałki
- szczypiorek - pół
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- koperek - 25 g
- musztarda - 1 łyżeczka
- Chrzanów - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- śmietana - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- kwas - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka na twardo obierz i pokrój na pół.
Obierz buraki i ziemniaki, pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj szczypiorek, koperek i obrany ząbek czosnku.
W osobnym pojemniku wymieszaj musztardę, chrzan i śmietanę.
Wrzuć pokrojone warzywa, czosnek i zioła do głębokiego garnka. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
Wlej kwas chlebowy i pikantną mieszankę ze śmietaną. Wymieszaj jeszcze raz.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i wyślij do lodówki na 30 minut.
Podczas serwowania dodaj połowę jajka do talerza.