Ten przepis będzie wymagał cierpliwości i czasu. Najtrudniejszy etap można nazwać wycieraniem jagód przez sito. Ale w rezultacie otrzymasz bardzo smaczny i piękny dżem derenia. Bądź pewien, że rodzina doceni twoje wysiłki.
Składniki
- Dereń - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dereń posortuj i spłucz.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Wrzuć jagody do durszlaka i ostudź.
Przetrzyj Dereń przez sito, aby usunąć skórki i pestki.
Wymieszaj powstałe puree z połową bulionu, cukrem i kwasem cytrynowym. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy