dżem derenia bez pestek

1 godz. 35 min.
8 porcji
Dżem derenia bez pestek
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Ten przepis będzie wymagał cierpliwości i czasu. Najtrudniejszy etap można nazwać wycieraniem jagód przez sito. Ale w rezultacie otrzymasz bardzo smaczny i piękny dżem derenia. Bądź pewien, że rodzina doceni twoje wysiłki.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dereń posortuj i spłucz.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Wrzuć jagody do durszlaka i ostudź.

Przetrzyj Dereń przez sito, aby usunąć skórki i pestki.

Wymieszaj powstałe puree z połową bulionu, cukrem i kwasem cytrynowym. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy