Przepis dla miłośników kuchni gruzińskiej. Pikantna adjika z żółtych pomidorów okazuje się smaczna i piękna. Można go podawać z mięsem, rybami, makaronem i owsianką. Nie używaj prasy do czosnku, posiekany nożem jest bardziej aromatyczny.
Składniki
- żółte pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 5 ząbki
- kolendra - 30 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj żółte pomidory, kolendrę, ostrą paprykę i obrany czosnek.
Dodaj masło, cukier, sól, mielony imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Rozłóż Adjikę w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy