Czy próbowałeś kiedyś gotować paprykę w oleju na zimę? Aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnej marynacie z przyprawami to idealna przekąska na rozgrzanie apetytu. Radzę użyć dużej i mięsistej papryki do tego przepisu.
Składniki
- papryka - 2 kg
- Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
- ocet - 120 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 1,5 art.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę na pół i obierz nasiona.
W dużym rondlu połącz wodę, olej roślinny, sól i przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę i gotować przez 5 minut.
Pieprz wyłowić łyżką cedzakową i ostrożnie włożyć do przygotowanych słoików.
Dodaj ocet do wrzącej marynaty, napełnij słoiki do góry i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy