papryka w oleju na zimę

15 min
8 porcji
Papryka w oleju na zimę
Nelli Kovalchuk, stock.adobe.com
0

Czy próbowałeś kiedyś gotować paprykę w oleju na zimę? Aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnej marynacie z przyprawami to idealna przekąska na rozgrzanie apetytu. Radzę użyć dużej i mięsistej papryki do tego przepisu.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
  • ocet - 120 ml
  • ziele angielskie - 2 groszek
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój paprykę na pół i obierz nasiona.

W dużym rondlu połącz wodę, olej roślinny, sól i przyprawy.

Doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę i gotować przez 5 minut.

Pieprz wyłowić łyżką cedzakową i ostrożnie włożyć do przygotowanych słoików.

Dodaj ocet do wrzącej marynaty, napełnij słoiki do góry i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy