sos do barszczu z buraków i marchwi na zimę
Podczas gdy świeże warzywa są sprzedawane w przystępnej cenie, przygotuj więcej różnych konserw na zimę. Jednym z nich z pewnością powinien być sos do barszczu z buraków i marchwi. Takie przygotowanie pomoże zaoszczędzić budżet rodzinny i cenny czas.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i zetrzyj.
Posyp kwasem cytrynowym, wymieszaj i odłóż na bok.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Dodaj buraki, czarny pieprz i czosnek. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Wlać wodę zmieszaną z cukrem i solą, dusić przez 15 minut.
Włóż SOS barszczowy do przygotowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w ciepły koc.