Syrop z aronii z cytryną

1 godz. 30 min.
4 porcje
Syrop z aronii z cytryną
0

Aronia nadaje się nie tylko do dżemu lub dżemu, ale także do słodkiego, gęstego syropu. Jak prawidłowo ugotować go z tak trudnej jagody-powiem ci dalej w przepisie. A dla równowagi smaków proponuję dodać trochę cytryny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody aronii i wyślij do zamrażarki na kilka dni.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

Włóż do niego mrożone jagody, ponownie zagotuj i gotuj przez pół godziny.

Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej i gotuj przez kolejną godzinę na małym ogniu.

Pozostaw syrop na noc. Możesz wcześniej dodać miętę.

Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, gotuj syrop przez kolejne 15 minut, odcedź i wlej do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy