Uwielbiam złożone smaki, więc często gotuję potrawy, mieszając różne jagody, owoce i warzywa. Z ostatnich eksperymentów mogę pochwalić się dżemem z agrestu i czarnej porzeczki. Radzę wypróbować ten ciekawy przepis.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- agrest - 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj porzeczki i agrest, włóż do dużego rondla.
Przykryj cukrem, przykryj i odłóż na bok na 3 godziny.
Dodaj wodę, kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy