dżem z aronii i jabłek

55 min
16 porcji
Dżem z aronii i jabłek
TwilightArtPictures, stock.adobe.com
0

Sezon aronii, podobnie jak jabłka, rozpoczyna się późnym latem. Sama natura każe nam połączyć ten wspaniały duet w konserwacji. Zróbmy dżem z aronii i jabłek! Proponuję skupić się na tym przepisie na jagodach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz nasiona i pokrój na małe kawałki.

Umyj jagody aronii pod bieżącą wodą.

Zmiel jabłka i aronię w blenderze.

Dodaj połowę cukru i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Dodaj pozostały cukier i gotuj przez kolejne 20 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i po 10 minutach wyłącz ogrzewanie.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy