gęsty dżem morelowy z połówek

20 min
10 porcji
Gęsty dżem morelowy z połówek
zoyas2222, stock.adobe.com
0

Ten przepis nie może być nazwany prostym, ale jeśli zastosujesz się do zaleceń, wyniki na pewno cię zadowolą! Gęsty dżem morelowy z połówek to deser, który można bezpiecznie postawić przed drogimi gośćmi. A więc po pierwsze.

Składniki

  • morele - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • pektyna - 15 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki, obierz i umieść na patelni.

Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.

Zagotuj wodę, dodaj pozostały cukier i gotuj przez 7 minut.

Dodaj połówki moreli, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 1 godzinę.

Usuń morele łyżką cedzakową, włóż syrop do ognia i gotuj ponownie przez 2-3 minuty.

Dodaj połówki moreli, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.

Wyjmij owoce łyżką cedzakową, zagotuj syrop.

Dodaj kwas cytrynowy, półfabrykat pektynowy i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj połówki moreli, gotuj wszystko razem przez 5 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy