Ten przepis nie może być nazwany prostym, ale jeśli zastosujesz się do zaleceń, wyniki na pewno cię zadowolą! Gęsty dżem morelowy z połówek to deser, który można bezpiecznie postawić przed drogimi gośćmi. A więc po pierwsze.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki, obierz i umieść na patelni.
Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.
Zagotuj wodę, dodaj pozostały cukier i gotuj przez 7 minut.
Dodaj połówki moreli, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 1 godzinę.
Usuń morele łyżką cedzakową, włóż syrop do ognia i gotuj ponownie przez 2-3 minuty.
Dodaj połówki moreli, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.
Wyjmij owoce łyżką cedzakową, zagotuj syrop.
Dodaj kwas cytrynowy, półfabrykat pektynowy i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj połówki moreli, gotuj wszystko razem przez 5 minut i zwiń.