Moja babcia gotowała dżem agrestowy w dużych garnkach, a cudowny smak unosił się w powietrzu przez cały dzień. Chociaż przepis został nieco zmodyfikowany, lubię gotować dżem z czerwonego agrestu z pomarańczą.
Składniki
- agrest (czerwony) – 3 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.
Oparz pomarańcze wrzącą wodą, obierz, białe folie i podziel na plasterki.
Przełóż oba półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.
Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy