W tym przepisie cierpkość tarniny ujawnia się w zupełnie nowy sposób. Harmonijnie łączy się z resztą składników i podkreśla bogaty słodko-kwaśny smak. Sos z tarniny i pomidorów zaleca się podawać z mięsem i rybami.
Składniki
- turn - 3 kg
- pomidory - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 5 gałązki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 30 ml
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Obierz pomidory i umieść w misce blendera.
Dodaj kolendrę, obrane ząbki czosnku i zmiel wszystko razem.
Cierń posortuj i spłucz pod bieżącą wodą.
Napełnij zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ostrą paprykę i gotuj przez 20 minut.
Dodaj cukier, sól, mieloną kolendrę i składniki zmiażdżone w blenderze. Tomić przez kolejne 15 minut.
Przetrzyj powstałą masę przez metalowe sito.
Dodaj ocet, podgrzej na małym ogniu przez minutę i wlej do przygotowanego pojemnika.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy