półfabrykaty na zimę
27.04.2023
solanka z ogórkami i jęczmieniem perłowym na zimę
1 godz. 20 min.
6 porcji
Zadbaj o swoje odżywianie w zimie z dużym wyprzedzeniem. W sezonie świeżych warzyw przygotuj mieszankę z ogórkami i jęczmieniem perłowym. Półfabrykat może być podawany jako obfita sałatka, ale najczęściej służy do przygotowania tradycyjnej zupy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć jęczmień przez 5-6 godzin.
Pokrój kapustę, ogórki, obraną rzepę i cebulę. Zetrzyj marchewki.
W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką przez 5 minut.
Dodaj rzepę, jęczmień, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodaj kapustę, ogórki, wodę i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
Wlej ocet i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Włóż mieszankę do czystych, suchych słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy