Uwielbiam eksperymentować z półfabrykatami na pierwsze i drugie danie, ponieważ oszczędza to dużo czasu w przyszłości. Próbowałem już zwijać różne sosy w słoikach, a ten przepis na Kharcho okazał się jednym z najbardziej udanych. Więc dzielę się nim również z Tobą.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- ryż - 50 g
- cebula - 500 g
- orzechy włoskie - 100 g
- śliwki (kwaśny) – 200 g
- czosnek - 100 G
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- chmiel-suneli - 1 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 3 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- kolendra - 1 pęczek
- ziele angielskie - 6 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i zmiel blenderem.
Drobno posiekaj cebulę, podsmaż na oleju i dodaj chmiel-suneli i posiekaną ostrą paprykę.
Spawaj śliwki przez 10 minut i przetrzyj przez sito.
Wymieszaj wszystko razem, zagotuj i gotuj prawie dwukrotnie na małym ogniu.
Dodaj cukier, sól, pieprz, lavrushkę i umyty ryż.
Po kolejnych 20 minutach dodaj posiekane orzechy, kolendrę i czosnek.
Po kolejnych 15 minutach dodaj ocet.
Rzuć Kharcho do wysterylizowanych słoików na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy