Klasyczny kharcho z kurczaka z ryżem i ziemniakami
Tradycyjne gruzińskie danie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Bogaty, klasyczny kurczak kharcho z ryżem i ziemniakami, pikantny zapach i pikantny smak przypraw i ziół. Każdy obiad będzie idealny, jeśli na stole jest zupa kharcho.
Składniki
- kurczak - 500 g
- ryż - 4 art. l
- ziemniaki - 4 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- pomidory - 4 kawałki
- woda - 3 l
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art. l
- kolendra - 1 pęczek
- liść laurowy - 2 kawałki
- chmiel-suneli - do smaku
- Mieszanka groszku pieprzowego - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso, pokrój je na małe kawałki. Możesz użyć filetów, ale biorę podudzia.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Umyj pomidory, oddziel miąższ od skórki i pokrój w kostkę.
Ugotuj mięso, gdy będzie gotowe, zdejmij bulion z ognia. Wyjmij mięso i włóż bulion do dalszego gotowania. Dodaj ziemniaki i ryż do bulionu.
Oddziel mięso od kości, rozerwij lub pokrój i wyślij do ziemniaków i ryżu.
Wlej olej roślinny na patelnię. Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj pomidory i dobrze wymieszaj. Dusić do połowy i zdjąć z ognia.
Do zupy dodaj wszystkie przyprawy, sól, wlej dressing i gotuj przez kolejne 15 minut. Drobno posiekaj kolendrę.
Podczas serwowania posyp zupę kolendrą. Możesz również dodać plasterek cytryny.