
Po raz pierwszy spróbowałem zrobić zupę grochową puree w zeszłym roku za radą mojego przyjaciela. Danie tak bardzo zakochało się w naszej rodzinie, że zapoczątkowaliśmy pewną tradycję gotowania go w każdy piątek. Czasami dodaję szynkę, czasem kiełbaski lub wstępnie ugotowane mięso.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyty groszek moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.

Pokrój szynkę, cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na maśle podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

W garnku z groszkiem dodaj ziemniaki i smaż. Gotuj wszystko razem przez 10 minut. Weź kilka łyżek groszku do podania.

Zdejmij zupę z ognia, ostudź przez kilka minut i zmiel blenderem zanurzeniowym.

Przywróć patelnię do ognia. Dodaj sól i zmielony pieprz. Podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz.

Podczas serwowania dodaj do talerza trochę gotowanego groszku, szynki i ziół.
