pierwsze dania 08.07.2023

puree z zupy grochowej

2 godz. 0 min.
4 porcje
Puree z zupy grochowej
0

Po raz pierwszy spróbowałem zrobić zupę grochową puree w zeszłym roku za radą mojego przyjaciela. Danie tak bardzo zakochało się w naszej rodzinie, że zapoczątkowaliśmy pewną tradycję gotowania go w każdy piątek. Czasami dodaję szynkę, czasem kiełbaski lub wstępnie ugotowane mięso.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyty groszek moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój szynkę, cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Na maśle podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W garnku z groszkiem dodaj ziemniaki i smaż. Gotuj wszystko razem przez 10 minut. Weź kilka łyżek groszku do podania.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdejmij zupę z ognia, ostudź przez kilka minut i zmiel blenderem zanurzeniowym.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przywróć patelnię do ognia. Dodaj sól i zmielony pieprz. Podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Podczas serwowania dodaj do talerza trochę gotowanego groszku, szynki i ziół.

Puree z zupy grochowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy