Uczysz się zawiłości kuchni kaukaskiej? W takim przypadku bardzo spodoba ci się ten gruziński przepis na Kharcho! Będziesz potrzebował prawdziwej Adjiki i oczywiście popularnego tkemali. Gotuj na polędwicy wołowej. Jeśli nie możesz go znaleźć, weź osheek.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 500 g
- ryż - 100 g
- pomidory - 200 g
- marchew - 100 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- orzechy włoskie - pół szklanki
- Olej roślinny - 2 art.
- Adjika - 2 art.
- sos tkemali - 2 art.
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól - 1,5 art.
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni z zimną wodą.
Dodaj przyprawy i gotuj przez 50 minut.
Pokrój pomidory, marchewkę i obraną cebulę.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Dodaj orzechy i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj adjika, sos tkemali, pomidory i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić przez 15 minut.
Przenieś pieczeń do garnka z wołowiną. Dodaj marchewki, umyty ryż i gotuj wszystko razem przez 20 minut.
Sól i po 2 minutach zdejmij patelnię z ognia.