pierwsze dania 27.01.2023

Kharcho po gruzińsku

1 godz. 20 min.
10 porcji
Kharcho po gruzińsku
bbivirys, stock.adobe.com
0

Uczysz się zawiłości kuchni kaukaskiej? W takim przypadku bardzo spodoba ci się ten gruziński przepis na Kharcho! Będziesz potrzebował prawdziwej Adjiki i oczywiście popularnego tkemali. Gotuj na polędwicy wołowej. Jeśli nie możesz go znaleźć, weź osheek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni z zimną wodą.

Dodaj przyprawy i gotuj przez 50 minut.

Pokrój pomidory, marchewkę i obraną cebulę.

Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

Dodaj orzechy i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj adjika, sos tkemali, pomidory i czosnek przepuszczony przez prasę. Dusić przez 15 minut.

Przenieś pieczeń do garnka z wołowiną. Dodaj marchewki, umyty ryż i gotuj wszystko razem przez 20 minut.

Sól i po 2 minutach zdejmij patelnię z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy