Lecho z cukinii na zimę jest obowiązkowym przygotowaniem dla miłośników warzyw. Zimą apetyczne danie będzie dobrą zimną przekąską, można je dodać do gulaszu i ryb lub podawać jako sos do makaronu i puree ziemniaczanego.
Składniki
- cukinia - 3 kg
- papryka - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- cebula - 400 g
- czosnek - 1 Głowa
- ocet (9%) – 100 ml
- Olej roślinny - 200 ml
- cukier - 200 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w średnią kostkę. Nie trzeba obierać młodej cukinii.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmiel czosnek i gorzką paprykę.
Pokrój pomidory na 4 części i przewiń przez maszynę do mięsa. Umieść powstałą masę na ogniu i zagotuj.
Dodaj cukinię, paprykę, cebulę i olej roślinny do wrzącej masy pomidorowej. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 30 minut.
Dodaj cukier, czosnek i gorzką paprykę do lecho, sól i wprowadź ocet. Gotuj wszystko razem przez 10 minut i usuń obrabiany przedmiot z ognia.
Wlej gorące lecho do sterylnych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.