lecho z cukinii na zimę

1 godz. 30 min.
5 puszek
Lecho z cukinii na zimę
katekrsk, stock.adobe.com
0

Lecho z cukinii na zimę jest obowiązkowym przygotowaniem dla miłośników warzyw. Zimą apetyczne danie będzie dobrą zimną przekąską, można je dodać do gulaszu i ryb lub podawać jako sos do makaronu i puree ziemniaczanego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię obrać ze skóry i nasion, pokroić w średnią kostkę. Nie trzeba obierać młodej cukinii.

Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmiel czosnek i gorzką paprykę.

Pokrój pomidory na 4 części i przewiń przez maszynę do mięsa. Umieść powstałą masę na ogniu i zagotuj.

Dodaj cukinię, paprykę, cebulę i olej roślinny do wrzącej masy pomidorowej. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 30 minut.

Dodaj cukier, czosnek i gorzką paprykę do lecho, sól i wprowadź ocet. Gotuj wszystko razem przez 10 minut i usuń obrabiany przedmiot z ognia.

Wlej gorące lecho do sterylnych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy