
Marynowane grzyby to najprostszy sposób na cieszenie się ulubionym smakiem o każdej porze roku. Świetnie komponują się z mięsem, rybami i warzywami i zawsze będą ozdobą Twojego stołu. Te marynowane pieczarki są jak w sklepie!
Składniki
- pieczarki - 1.5 kg
- woda - 1 L
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 150 ml
- czosnek - 25 g
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 4 kawałki
- nasiona gorczycy - 1 art.
- sól - 20 g
- cukier - 20 g
- Goździk - 4 Bud
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pieczarki i gotuj przez 20 minut we wrzącej wodzie.
Osobno zagotuj litr wody z solą, cukrem, olejem i octem. Umieść tam pieczarki i gotuj przez 5 minut.
Włóż wszystkie przyprawy i Dodatki do sterylnych słoików.
Dodaj tam grzyby i zalej wrzącą marynatą. Zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy