Dzisiaj proponuję ugotować barszcz z wołowiną. Okazuje się bardzo smaczny, zwłaszcza jeśli podajesz go z kromką czarnego chleba lub pampuszkami. Oblicz czas z wyprzedzeniem, ponieważ ogólnie proces gotowania zajmie około dwóch godzin.
Składniki
- mostek wołowy (z kością) – 600 g
- Burak - 300 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- kapusta (Biała) – 350 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- sok pomidorowy - 150 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka (do podania) – 4 gałązki
- woda (oczyszczona) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, dokładnie spłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Posiekaj kapustę w małe paski, zetrzyj marchewki.
Na oleju roślinnym podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj buraki i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-10 minut. Mieszaj warzywa, aby równomiernie się ugotowały.
Wlej sok pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlej ziemniaki, kapustę i smażenie do garnka z mięsem. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i wyłącz. Gotowego barszczu nalegaj 15-20 minut.
Podczas serwowania dodaj trochę posiekanej natki pietruszki do talerza.