pierwsze dania 22.01.2022

zupa z suszonych grzybów

35 min
2 porcje
Zupa z suszonych grzybów
0

Jeśli słyszałeś smak suszonych grzybów, z pewnością możesz sobie wyobrazić, jak pyszna jest z nich zupa. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Najważniejsze jest przestrzeganie wszystkich zaleceń zawartych w tym przepisie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz grzyby pod bieżącą wodą i namocz w 2 litrach zimnej wody przez 1,5 godziny.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, posiekaj.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Odcedź napar z grzybów, dodaj 1 litr wody i zagotuj na małym ogniu. Gotuj przez 5 minut.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj grzyby, czarny pieprz i smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

W rondelku z wrzącym bulionem wlej ziemniaki, smażenie i liść laurowy. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sól, wyciśnij czosnek przez prasę, posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 15-20 minut.

Zupa z suszonych grzybów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy