Jeśli słyszałeś smak suszonych grzybów, z pewnością możesz sobie wyobrazić, jak pyszna jest z nich zupa. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Najważniejsze jest przestrzeganie wszystkich zaleceń zawartych w tym przepisie!
Składniki
- suszone grzyby (różne) – 100 g
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 60 g
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 2 gałązki
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby pod bieżącą wodą i namocz w 2 litrach zimnej wody przez 1,5 godziny.
Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, posiekaj.
Odcedź napar z grzybów, dodaj 1 litr wody i zagotuj na małym ogniu. Gotuj przez 5 minut.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj grzyby, czarny pieprz i smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu.
W rondelku z wrzącym bulionem wlej ziemniaki, smażenie i liść laurowy. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj sól, wyciśnij czosnek przez prasę, posyp posiekaną natką pietruszki i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 15-20 minut.