Ta dietetyczna zupa ryżowa jest przygotowywana dosłownie w pół godziny. Jeśli chcesz, możesz zrobić bulion nieco grubszy, jeśli nie używasz filetów, ale innych części kurczaka. Świetnie sprawdzi się również w menu dla dzieci!
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- ryż na parze - 40 g
- marchew - 1 rzecz
- rosół z kurczaka - 1,2 L
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej bulion z kurczaka lub warzyw do garnka i umieść na kuchence. Filet z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki.
Ryż opłucz kilka razy i wyślij do bulionu, gdy tylko się zagotuje. Mieszaj i zmniejsz ogień.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej lub drobnej tarce. Bez smażenia wyślij na patelnię.
Włóż również kawałki fileta z kurczaka do bulionu. Dodaj sól (jeśli to konieczne) i przyprawy, gotuj zupę przez kolejne 20 minut. Następnie gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Podawaj zupę na gorąco ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.