Nie wiesz, co ugotować na lunch? Ugotuj barszcz z wołowiną i smalcem. Delikatne mięso i słony tłuszcz doskonale harmonizują z warzywami i między sobą. Podawaj ten pyszny barszcz z zimną śmietaną, zieloną cebulą i chlebem. Na stole można również umieścić dodatkową porcję tłuszczu.
Składniki
- wołowina (chude kawałki) – 500 g
- smalec (słone) – 70 g
- Burak - 300 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- kapusta - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- pasta pomidorowa - 4 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- szczypiorek (do podania) – 2 stem
- śmietana (do zgłoszenia) – 100 g
- woda (filtrowane) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, opłucz i gotuj z ziele angielskie przez 1 godzinę. Usuń pianę, która pojawi się podczas gotowania.
Pokrój kapustę, smalec, obrane ziemniaki, cebulę i buraki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj buraki, smalec, posiekany czosnek i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z 200 ml gorącego bulionu i wlej do smażenia. Dusić przez 15 minut.
Do garnka z mięsem dodaj ziemniaki, kapustę i pieczeń. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia. Nalegaj na gotowe danie pod pokrywką przez 20 minut.
Podawaj Barszcz, dodając do talerza łyżkę schłodzonej śmietany i trochę posiekanej zielonej cebuli.