Kto próbował prawdziwej zupy kharcho, nigdy jej nie zapomni. Bogaty, gęsty i z lekką nutą orzecha-jest stworzony, aby zachwycić! Spróbuj przygotować danie według mojego ulubionego przepisu. W razie potrzeby możesz dodać połowę ostrej papryki.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- ryż - 5 art.
- orzechy włoskie - pół szklanki
- ziemniaki - 4 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- pietruszka - 5 gałązki
- korzeń pietruszki - 50 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój i włóż do garnka.
Dodaj mieszankę groszku, obrany korzeń pietruszki i zimną wodę. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu, po czym korzeń pietruszki należy wyrzucić.
Osusz orzechy włoskie na patelni i lekko posiekaj.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, marchewkę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy, chmiel suneli i kilka łyżek bulionu z patelni. Dusić przez kolejne 5 minut.
Na patelnię wrzuć smażyć, ziemniaki, orzechy i umyty ryż. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj sól, posiekane zioła i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 5 minut, wyłącz i pozostaw na 15 minut pod pokrywką.