Jeśli chcesz zorganizować prawdziwy rodzinny obiad, przygotuj pierwszy barszcz z kurczakiem. Radzę kupić drobiu domowego, żółtego i dobrze odżywionego. Barszcz sklepowy nie okazuje się bogaty, nawet jeśli gotujesz go na bulionie mięsnym.
Składniki
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- Burak (średni) – 2 kawałki
- ziemniaki - 350 g
- kapusta (Biała) – 350 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- pasta pomidorowa - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 2 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka, opłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmień wodę, dodaj ziele angielskie i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Buraki, ziemniaki, cebulę obrać i pokroić. Posiekaj kapustę w małe paski, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj buraki i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 250 ml gorącego bulionu i wlej na patelnię. Dusić wszystko razem przez 15 minut.
W rondelku z mięsem dodaj ziemniaki, kapustę i smażenie. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Dodaj sól, wyciśnij czosnek przez prasę i wyłącz. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 20 minut.