Jeśli chcesz czegoś pysznego, zrób zupę grochową z krakersami. Wszystko jest bardzo proste, oryginalne i przydatne. Krakersy można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Szczegółowo opisuję w tym przepisie!
Składniki
- groszek (suszone) – 300 g
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- masło - 50 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól - do smaku
- chleb (dla krakersów) – 200 g
- pietruszka - 4 gałązki
- bulion mięsny - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz groszek i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Posiekaj natkę pietruszki, obraną cebulę, ziemniaki i ząbki czosnku.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
W rondelku z groszkiem wsyp smażyć i ziemniaki. Przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Sól przed wyłączeniem. Zaparz gotową zupę przed podaniem przez 15-20 minut.
Pokrój chleb. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj kostki chleba i czosnek. Smaż przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
Podawaj gotową zupę grochową, dodając do talerza grzanki i zioła.