Zupy gotuję codziennie. Aby menu było bardziej zróżnicowane, staram się używać różnych przepisów. Ostatnio podobała mi się bardzo prosta wersja zupy z żeberkami wołowymi. Przygotowuje się go z lekkim smażeniem i aromatyczną papryką.
Składniki
- żeberka wołowe - 600 g
- ziemniaki - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- woda - 2 L
- szczypiorek - 2 stem
- koperek - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka wołowe opłucz, osusz i pokrój na segmenty.
Złóż żeberka na patelnię, zalej zimną wodą i gotuj przez 40 minut. Usuń piankę, która utworzy się podczas gotowania.
Obierz i pokrój ziemniaki, paprykę.
Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Do garnka z mięsem dodaj ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj smażenie, sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
Podawaj zupę posypaną posiekaną zieloną cebulą i koperkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy