Uważa się, że prawdziwa zupa kharcho gotuje się przez kilka godzin. Odbywa się to w celu dobrego ugotowania mięsa i uzyskania mocnego bulionu. Możesz przyspieszyć proces, używając miękkiego fileta i drobno siekając warzywa.
Składniki
- wołowina - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3-4 ząbki
- ryż - 6-7 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- sos tkemali - pół szklanki
- kolendra - 5 gałązki
- orzechy włoskie - garść
- chmiel-suneli - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, zalej zimną wodą i gotuj z liściem laurowym przez 1,5 godziny.
Wyłowić mięso z bulionu, ostrożnie pokroić i włożyć z powrotem do garnka.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj. Zetrzyj marchewki.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
W rondelku z mięsem wlej sos tkemali, surową marchewkę, smażony i umyty ryż. Gotuj przez 10 minut.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, posiekać w blenderze i wymieszać z czosnkiem.
Dodaj sos orzechowo-czosnkowy do zupy i gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj chmiel suneli, mielony pieprz, sól i kolendrę. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw na 15 minut.