pierwsze dania 10.02.2022

Gruzińska zupa kharcho

2 godz. 10 min.
4 porcje
Gruzińska zupa kharcho
0

Uważa się, że prawdziwa zupa kharcho gotuje się przez kilka godzin. Odbywa się to w celu dobrego ugotowania mięsa i uzyskania mocnego bulionu. Możesz przyspieszyć proces, używając miękkiego fileta i drobno siekając warzywa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, zalej zimną wodą i gotuj z liściem laurowym przez 1,5 godziny.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wyłowić mięso z bulionu, ostrożnie pokroić i włożyć z powrotem do garnka.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Obierz cebulę, czosnek i posiekaj. Zetrzyj marchewki.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W rondelku z mięsem wlej sos tkemali, surową marchewkę, smażony i umyty ryż. Gotuj przez 10 minut.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, posiekać w blenderze i wymieszać z czosnkiem.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sos orzechowo-czosnkowy do zupy i gotuj przez kolejne 15 minut.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Dodaj chmiel suneli, mielony pieprz, sól i kolendrę. Po 3 minutach wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw na 15 minut.

Gruzińska zupa kharcho: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Foto: Julia Zubkowa

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy