Chcesz zrobić prawdziwy ukraiński barszcz? Bogaty smak, niesamowity aromat i kolor sprawiły, że danie stało się znane na całym świecie. Sekret tkwi w osobnym prażeniu buraków z octem. Dzięki kwasowi Barszcz staje się jasnoczerwony.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 700 g
- Burak - 300 g
- ziemniaki - 400 g
- kapusta (Biała) – 200 g
- pomidory - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- smalec - 3 art.
- sos pomidorowy - 3 art.
- ocet - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 1 rzecz
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Obierz buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Usuń górne liście z kapusty.
Pokrój ziemniaki, buraki, pomidory i cebulę. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w cienkie paski.
Podgrzej smalec na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Marchew i cebula delikatnie wybierz łyżką cedzakową na talerz, pozostawiając cały tłuszcz na patelni.
Dodaj buraki na patelnię, dodaj ocet, pomidory, wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj sos pomidorowy, cukier, 200 ml gorącego bulionu, wyciśnij czosnek przez prasę. Dusić przez 10 minut.
Przenieś pieczeń z buraków do garnka z mięsem. Dodaj cebulę i marchewkę, ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Dodaj kapustę, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 20 minut.