Masz dość zwykłego jedzenia? Ugotuj kremową zupę grochową ze śmietaną! To proste i bardzo smaczne danie jest niezasłużenie zapomniane przez wiele gospodyń domowych. Możesz poradzić sobie z przepisem, nawet jeśli nie masz blendera - po prostu użyj zwykłego tłuczka do ziemniaków.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz groszek pod bieżącą wodą i moczyć przez 5-6 godzin.
Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Posiekaj koperek, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Wlej ziemniaki, smaż i gotuj przez kolejne 10 minut na patelni z groszkiem.
Zdejmij zupę z ognia, ostudź przez 3 minuty i zmiel blenderem zanurzeniowym.
Wlej śmietanę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Podgrzej masę przez kilka minut na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Podczas serwowania dodaj trochę koperku do talerza.