Chcesz ugotować naprawdę piękny i pyszny czerwony barszcz? Jeden mały sekret, a danie stanie się najjaśniejsze na całym stole. Nie ma w tym żadnej magii, wystarczy mały plasterek cytryny i kilka dodatkowych minut!
Składniki
- mostek wołowy (na kości) – 500 g
- Burak - 300 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- kapusta - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- cytryna - 1 zrazik
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na duże kawałki, opłucz i gotuj z liściem laurowym przez 1,5 godziny. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.
Ziemniaki, buraki, cebulę obrać i pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.
Włóż buraki do osobnej miski, wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj buraki, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez kolejne 7 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu i wlej na patelnię. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Wlej ziemniaki, kapustę i smażenie do garnka z mięsem. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Sól i zdejmij z ognia. Podawaj gotowy Barszcz, posypując posiekanymi ziołami.