pierwsze dania 02.03.2022

marynata z indyka i ryżu

1 godz. 5 min.
6 porcji
Marynata z indykiem i ryżem
0

W tradycyjnych przepisach marynatę gotuje się z kaszą perłową, ale jeśli jej nie ma, można użyć ryżu. Należy go dodać razem z ziemniakami i ogórkami. Jeśli chodzi o odmiany, użyj dowolnego: okrągłego, długiego, gotowanego na parze lub dzikiego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu, wodę i gotuj przez 40 minut.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącego bulionu z patelni.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez 5 minut.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przenieś smażenie na patelnię, dodaj ziemniaki, ogórki i umyty ryż. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Sól, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Marynata z indykiem i ryżem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy