W tradycyjnych przepisach marynatę gotuje się z kaszą perłową, ale jeśli jej nie ma, można użyć ryżu. Należy go dodać razem z ziemniakami i ogórkami. Jeśli chodzi o odmiany, użyj dowolnego: okrągłego, długiego, gotowanego na parze lub dzikiego.
Składniki
- pierś z indyka - 500 g
- ryż - pół szklanki
- ogórki (słone) – 200 g
- ziemniaki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu, wodę i gotuj przez 40 minut.
Pokrój ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącego bulionu z patelni.
Dodaj zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez 5 minut.
Przenieś smażenie na patelnię, dodaj ziemniaki, ogórki i umyty ryż. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Sól, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.