pierwsze dania 22.01.2022

Ukraińska zupa z gałuszkami

30 min
6 porcji
Ukraińska zupa z gałuszkami
0

Zupa z Galushki-można bezpiecznie nazwać jednym z najpopularniejszych pierwszych dań kuchni ukraińskiej. Proces gotowania jest bardzo prosty. Jego główną cechą jest smażenie na smalcu, który dodaje się zarówno do zupy, jak i ciasta. Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!

Składniki

do zupy:
dla gałuszek:
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 4 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj smalec.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj smalec na rozgrzaną patelnię i gotuj na małym ogniu, aż pojawi się tłuszcz.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj cebulę z marchewką i gotuj przez 4-5 minut, ciągle mieszając.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zagotuj bulion z kurczaka, dodaj ziemniaki, czarne ziarna pieprzu, połowę smażenia i gotuj przez 5 minut.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj ciepłą wodę i połowę smażenia. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w garnku z gotującą się zupą. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Sól, posyp posiekaną zieloną cebulą i natką pietruszki. Wyłącz i nalegaj pod przykryciem przez 20 minut.

Ukraińska zupa z gałuszkami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy