Zupa z Galushki-można bezpiecznie nazwać jednym z najpopularniejszych pierwszych dań kuchni ukraińskiej. Proces gotowania jest bardzo prosty. Jego główną cechą jest smażenie na smalcu, który dodaje się zarówno do zupy, jak i ciasta. Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
Składniki
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- smalec (słone) – 60 g
- cebula - 2 kawałki
- pietruszka - 3 gałązki
- szczypiorek - 2 stem
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól - 1 CZ. l.
- rosół z kurczaka - 2,5 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj smalec.
Dodaj smalec na rozgrzaną patelnię i gotuj na małym ogniu, aż pojawi się tłuszcz.
Dodaj cebulę z marchewką i gotuj przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
Zagotuj bulion z kurczaka, dodaj ziemniaki, czarne ziarna pieprzu, połowę smażenia i gotuj przez 5 minut.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Dodaj ciepłą wodę i połowę smażenia. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.
Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w garnku z gotującą się zupą. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Sól, posyp posiekaną zieloną cebulą i natką pietruszki. Wyłącz i nalegaj pod przykryciem przez 20 minut.