Co może być smaczniejszego niż solanka z różnymi rodzajami kiełbasy? W jednym talerzu zebrane są wszystkie najbardziej apetyczne produkty. Gęsta zupa może od razu zastąpić pierwszą i drugą. Opowiadam bardzo prosty przepis. W sumie cały proces zajmie ci nie więcej niż 40 minut.
Składniki
- wędzona kiełbasa - 200 g
- gotowana kiełbasa - 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- oliwki (bez pestek) – 100 G
- cytryna - pół
- pasta pomidorowa - 3 art.
- olej roślinny - 30 ml
- pietruszka - 3 gałązki
- czarny pieprz - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój oba rodzaje kiełbasy, cebulę, ziemniaki i cytrynę.
Na gorącej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj wędzoną i gotowaną kiełbasę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu, czarne ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki i usmaż. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj oliwki, oliwki, mielony pieprz i sól. Gotuj przez 5 minut i wyłącz.
Podawaj gotową mieszankę z plasterkami cytryny i natką pietruszki.