Barszcz z kurczaka i fasoli to popularne danie obiadowe, które można przygotować z chudego mięsa lub bardziej tłustych części z kością. Fasolę można ugotować nieco wcześniej lub użyć gotowej, konserwowej.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść bulion do gotowania. Na patelni włóż kawałki kurczaka, dodaj seler i liść laurowy. Napełnij wodą i podpal. Po ugotowaniu usuń pianę i kontynuuj gotowanie przez pół godziny na cichym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Włóż bulion po pół godzinie gotowania.
Umyj kapustę i drobno posiekaj, Wyślij do rondla po ziemniakach. Lepiej dodać młodą kapustę do barszczu 10-15 minut przed końcem gotowania.
Obierz cebulę i marchewkę, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż marchewkę, cebulę i starte buraki. Smażyć na cichym ogniu przez 5 minut.
Dodaj bulion (100 ml), koncentrat pomidorowy, trochę soli i przyprawy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut pod przykryciem,a następnie przenieś na patelnię.
Dodaj fasolę do garnka. Gotuj Barszcz przez kolejne 10 minut. Następnie spróbuj soli, przypraw, jeśli to konieczne – dodaj i wyłącz po kilku minutach.
Podawaj barszcz ze śmietaną, świeżymi ziołami, czosnkiem lub cebulą.