Jeśli jesteś wielbicielem klasycznych potraw, z pewnością spodoba ci się przepis na zupę grochową z gotowaną kiełbasą i pomidorami. Aromatyczna i bogata uczta jest przygotowywana po prostu, ale nie szybko. Czas można nieco skrócić, tylko po uprzednim namoczeniu groszku.
Składniki
- groszek (kłuty) – 250 g
- gotowana kiełbasa - 350 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- pomidory - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- Olej roślinny - 3 art.
- sos pomidorowy - 3 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie spłucz groszek i przykryj zimną wodą przez 2 godziny.
Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do garnka z czystą wodą. Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój kiełbasę, pomidory, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj pomidory, kiełbasę, sos pomidorowy i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut.
W rondelku z groszkiem wlać pieczeń, ziemniaki i czarny pieprz. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj sól i wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 15 minut.
Podczas serwowania dodaj posiekaną zieloną cebulę.