Ucho według tego przepisu jest bardzo bogate, a mięso różowego łososia jest delikatne i smaczne. Jeśli masz rybę z głową, pamiętaj, aby użyć jej do gotowania bulionu. Świetna opcja na obiad z całą rodziną!
Składniki
- różowy łosoś - 800 g
- ziemniaki - 2-3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz (groszek) – 5-6 sztuk
- ziele angielskie - 3-4 kawałki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój różowego łososia na duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić na 2-4 części. Przełóż rybę i cebulę na patelnię, dodaj liść laurowy i pieprz.
Wlej wodę do rondla, zagotuj i usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój warzywa losowo.
Łyżką cedzakową wyjmij rybę i cebulę z patelni. Odcedź bulion przez kilka warstw gazy. Włóż patelnię z odcedzonym bulionem do ognia, dodaj marchewki i ziemniaki, gotuj przez 10 minut.
Podczas gotowania warzyw rozłóż rybę rękami na małe kawałki, usuwając skórę i kości.
Przenieś różowego łososia do bulionu, sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wyłącz ogrzewanie i nalegaj na ucho pod pokrywką przez 15-20 minut. Podczas serwowania dodaj posiekany koperek do talerzy z uchem.