Kiedy nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni, ugotuj szybko solankę z marynowanymi ogórkami. Bardzo aromatyczne i satysfakcjonujące danie! Zgodnie z przepisem ziemniaki nie są tutaj potrzebne, ale jeśli chcesz, możesz dodać kilka rzeczy dla gęstości.
Składniki
- wędzona kiełbasa - 300 g
- ogórki (marynowane) – 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 50 g
- Olej roślinny - 40 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- koperek - 4 gałązki
- cytryna (do zgłoszenia) – pół
- bulion mięsny - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kiełbasę, ogórki, cebulę, koperek i cytrynę pokroić w drobną kostkę.
Na gorącej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, 1 szklankę bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Zagotuj bulion, dodaj smażenie, ogórki, oliwki i liście laurowe. Gotuj wszystko razem przez 8 minut. Dodaj koperek, sól, zmielony czarny pieprz i po 2 minutach wyłącz.
Nalegaj na gotową mieszankę pod pokrywką przez 10-15 minut. Podawaj, dodając kawałek cytryny do talerza.