Lagman to gęsta azjatycka zupa z makaronem, mięsem i warzywami. Można go łatwo przekształcić w pierwsze lub drugie danie, po prostu zmieniając ilość płynu. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę lagman. Rozważ prostą opcję z gotowym makaronem!
Składniki
- wołowina (filet) – 600 g
- makaron - 300 g
- papryka - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- sos pomidorowy - 100 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, obraną marchewkę, cebulę i paprykę.
Rozgrzej olej w kotle, dodaj wołowinę i smaż przez 10 minut.
Dodaj cebulę, marchewkę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć, mieszając, przez 10 minut.
Zetrzyj czarną i pachnącą paprykę w moździerzu i wlej do kotła.
Dodaj gorącą wodę, sos pomidorowy, zmielony czerwony pieprz i sól. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez 45 minut.
Gotuj makaron do miękkości w osobnej patelni.
Rozłóż trochę makaronu na talerzach, wlej zupę z mięsem i warzywami.