Nawet ci, którzy nie lubią zwykłych marynat lub marynat, rzadko mogą się oprzeć chrupiącym korniszonom w puszkach. Jeszcze lepiej, jeśli gotujesz je w domu-bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Składniki
- korniszony - 1 kg
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- woda - 500 ml
- sól - 1 art.
- koperek - 2 parasolka
- czosnek - 1 ząbek
- Chili - 0.5 kawałki
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij korniszony zimną wodą przez kilka godzin.
Połóż wszystkie przyprawy, czosnek, koperek i chili na dnie słoika, a następnie ułóż korniszony.
Zalej je wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na pół godziny.
Odcedź tę wodę, dodaj cukier i sól i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, gotuj solankę przez kolejne 2 minuty i zalej korniszony.
Zwiń słoik sterylną pokrywką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy