korniszony w puszkach

30 min
1 porcja
Korniszony w puszkach
chamillew, stock.adobe.com
0

Nawet ci, którzy nie lubią zwykłych marynat lub marynat, rzadko mogą się oprzeć chrupiącym korniszonom w puszkach. Jeszcze lepiej, jeśli gotujesz je w domu-bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Składniki

  • korniszony - 1 kg
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • woda - 500 ml
  • sól - 1 art.
  • koperek - 2 parasolka
  • czosnek - 1 ząbek
  • Chili - 0.5 kawałki
  • cukier - 2 art.
  • ocet - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij korniszony zimną wodą przez kilka godzin.

Połóż wszystkie przyprawy, czosnek, koperek i chili na dnie słoika, a następnie ułóż korniszony.

Zalej je wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na pół godziny.

Odcedź tę wodę, dodaj cukier i sól i ponownie zagotuj.

Dodaj ocet, gotuj solankę przez kolejne 2 minuty i zalej korniszony.

Zwiń słoik sterylną pokrywką.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy