Przy odrobinie czasu z łatwością ugotujesz bakłażana jak grzyby z czosnkiem. Aromatyczną przekąskę można postawić na świątecznym stole, podawać ze zwykłym makaronem i owsianką. Do gotowej sałatki często dodaje się świeże zioła i cebulę.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 120 ml
- ocet - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę, sól i przyprawy, zagotuj.
Pokrój bakłażany i wlej do garnka z wrzącą solanką.
Gotować przez 5 minut, wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do dużej miski.
Dodaj olej, ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj.
Ułóż warzywa w przygotowanych słoikach.
Sterylizuj przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy