Półfabrykaty zupy zaoszczędzą czas gospodyni i urozmaicą dietę zimą. Jeśli nie lubisz śliwek i orzechów w Kharcho, ten przepis bez nich jest dla ciebie. Zagotuj bulion, wlej dressing, ulubione przyprawy, gotuj i pachnąca zupa kharcho z ryżem jest gotowa!
Składniki
- marchew - 0,5 kg
- cebula - 0,5 kg
- pomidory - 3 kg
- ryż - 2 szklanki
- liść laurowy - do smaku
- Olej roślinny - 1 szkło
- chmiel-suneli - 1 art.
- cukier - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obierz i zetrzyj marchewki (możesz użyć koreańskiej tarki do rozdrabniania marchwi).
Ryż opłucz i gotuj do miękkości.
Usuń skórkę z pomidorów, drobno posiekaj lub przepuść przez maszynę do mięsa.
W dużym kotle rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj marchewki do cebuli, smaż razem przez 10-15 minut.
Posiekane pomidory dodaj do smażenia i gotuj razem, aż nadmiar płynu wyparuje, około 15 do 20 minut.
Ugotowany ryż wymieszaj w kotle ze smażeniem. Sól, dodaj chmiel suneli i liść laurowy (opcjonalnie), dobrze wymieszaj.
Gotuj powstały dressing przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej gorący sos do wstępnie wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj półfabrykat zupy w puszkach kharcho w chłodnym miejscu do zimy.