Jednym z moich ulubionych dodatków do ogórków konserwowych jest czerwona porzeczka. Daje lekką niezwykłą kwaskowatość, a dzięki niej słoiki wyglądają znacznie bardziej spektakularnie w szafie. Drobiazg, ale miło! Dzielę się sprawdzonym przepisem na ulubioną przekąskę.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- czerwona porzeczka - 100 g
- liście porzeczki - 4 kawałki
- koperek - 4 parasolka
- czosnek - 4 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- ziele angielskie - 5 groszek
- Goździk - 4 Bud
- woda - 1 l
- cukier - 1.5 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Ułóż je w czystych, suchych słoikach z jagodami porzeczki i wszystkimi dodatkami.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 20 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej sól, cukier i ocet i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij ogórki i zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy