Śliwka w półfabrykatach jest bardzo wszechstronna. Robi się z niego dżemy, kompoty, sosy. I możesz po prostu marynować go w całości. A następnie w przepisie opowiem szczegółowo, jak to zrobić poprawnie, aby wszystko działało dokładnie za pierwszym razem.
Składniki
- śliwki - 5 kg
- cukier - 1.5 kg
- ocet winny - 250 ml
- liść laurowy - 20 g
- Goździk - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż umytą śliwkę do miski z goździkami i liściem laurowym.
Zagotuj ocet, stopniowo dodawaj cukier i gotuj gęsty syrop.
Napełnij śliwkę i pozostaw ją w ten sposób na 5 dni pod folią.
Dwa razy dziennie odcedź syrop i ponownie zagotuj. Wymieszaj śliwkę i ponownie zalej syropem.
Na koniec ponownie zagotuj marynatę, włóż śliwki do sterylnych słoików, zalej i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy