marynowana śliwka na zimę

4 godz. 0 min.
4 porcje
Marynowana śliwka na zimę
Liudmyla, stock.adobe.com
0

Śliwka w półfabrykatach jest bardzo wszechstronna. Robi się z niego dżemy, kompoty, sosy. I możesz po prostu marynować go w całości. A następnie w przepisie opowiem szczegółowo, jak to zrobić poprawnie, aby wszystko działało dokładnie za pierwszym razem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż umytą śliwkę do miski z goździkami i liściem laurowym.

Zagotuj ocet, stopniowo dodawaj cukier i gotuj gęsty syrop.

Napełnij śliwkę i pozostaw ją w ten sposób na 5 dni pod folią.

Dwa razy dziennie odcedź syrop i ponownie zagotuj. Wymieszaj śliwkę i ponownie zalej syropem.

Na koniec ponownie zagotuj marynatę, włóż śliwki do sterylnych słoików, zalej i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy