Taka prosta i znana zupa grochowa jest znacznie łatwiejsza do urozmaicenia niż na pierwszy rzut oka. Składniki, krojenie, proces gotowania-wszystko to ma znaczenie. Złap mój ulubiony przepis z marchewką i ziołami bez smażenia.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj filet z kurczaka do miękkości i wyjmij z bulionu.
W bulionie gotuj pokruszony groszek z wędzonym mięsem do miękkości, około pół godziny.
Posiekaj cebulę, seler, paprykę i jedną marchewkę. Smażyć do miękkości i wysłać do groszku.
Gotuj wszystko razem przez 5 minut, wyjmij wędzone mięso i zmiel zupę blenderem.
Umieść go z powrotem na kuchence, w razie potrzeby dodaj trochę wody lub śmietany.
Pokrój Pozostałe marchewki w plasterki i wyślij do zupy. Gotuj przez 10 minut.
Usmaż boczek i wyślij go również na patelnię. Zwróć wędzone mięso i dopraw danie.
Po kolejnych 2-3 minutach zdejmij naczynie z ognia.