Sałatka z fasolą i pomidorami na zimę w słoikach
Sałatka z fasoli i pomidorów na zimę to smaczne i satysfakcjonujące pełne danie, które wielokrotnie pomoże Ci w zimnych porach roku. Podawaj jako przystawkę lub dodatek. Sałatka będzie gotowa do spożycia 1,5 miesiąca po ugotowaniu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc.
Następnie spłucz pod bieżącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 45 minut po ugotowaniu. Ugotowaną fasolę wrzuć do durszlaka.
Pokrój pomidory w plastry o grubości około 5 mm.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w długie paski.
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Wlej olej roślinny do garnka do gotowania, zagotuj. Dodaj startą marchewkę i na małym ogniu, mieszając, smaż przez 10 minut.
Dodaj paprykę, liść laurowy i mieloną paprykę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodaj pomidory i fasolę, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Zapakuj gorącą sałatkę z fasoli z pomidorami do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.