marynowany kalafior na zimę w słoikach

50 min
2 puszki po 0,5 l
Marynowany kalafior na zimę w słoikach
oksix, stock.adobe.com
0

Marynowany kalafior urozmaica świąteczny stół zimą. Przepis jest prosty, ale ściśle przestrzegaj czasu: ważne jest, aby nie strawić kapusty, aby przekąska była chrupiąca, a jednocześnie zapobiegać fermentacji z powodu niewystarczającej obróbki cieplnej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój marchewki.

Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój duże kwiatostany na 2-3 części, spłucz pod bieżącą wodą.

Zagotuj 1,5 litra wody i blanszuj kapustę przez 1 minutę, a następnie łyżką cedzakową wyjmij kapustę z wywaru.

W wodzie, w której blanszowano kapustę, umieść krążki marchewki, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty na małym ogniu. Następnie wrzuć do durszlaka.

Na dnie wcześniej przygotowanych sterylnych słoików połóż 1 ząbek czosnku obrany i pokrojony na 2-3 części, dodaj część marchewki.

Napełnij słoiki blanszowanym kalafiorem, do każdego słoika umieść ziarna pieprzu, liść laurowy i kolendrę, na wierzch ułóż warstwę pozostałej marchewki.

Zagotuj wodę i zalej warzywa w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 5 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików z powrotem do rondla, dodaj sól i cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę.

Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.

Wlej warzywa do słoików wrzącą marynatą, szczelnie zamknij słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i całkowicie ostudź. Schłodzony marynowany kalafior przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy