dżem wiśniowy z pestkami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem wiśniowy z pestkami
mpessaris, stock.adobe.com
0

Użycie pestek wiśni w dżemie nadaje mu niepowtarzalny aromat i smak. Nie należy ich usuwać, ponieważ zawierają dużą ilość pektyny, która nada dżemowi gęstość. Smak dżemu można poprawić, dodając skórkę z cytryny lub imbir.

Składniki

  • wiśnia - 1 kg
  • woda - 1.5-2 szklanki
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 6-7 minut.

Włóż do niego wiśnie i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem, aż będzie gęsty, 40-50 minut na małym ogniu.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy