dżem-pięć minut z jagód

15 min
4 porcje
Dżem
IngridHS, stock.adobe.com
0

Jagody są bardzo delikatną jagodą i bardzo łatwo tracą swój kształt, gotują się w jednorodną owsiankę. Możesz tego uniknąć, jeśli zrobisz z niego pięciominutowy dżem. I jak to zrobić poprawnie-opiszę szczegółowo w przepisie.

Składniki

  • Borówka - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 200 ml
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i zagotuj syrop, aż będzie gładki.

Włóż do niego posortowane jagody i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez 5 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy